Suppen in 2025. Wat ga jij doen dit jaar?
Zit je klaar met je peddel en pomp? Mooi, want we duiken in de wondere wereld van SUP-trends voor 2025. Spoiler alert: het gaat verder dan saai rechtop en rechtdoor peddelen. Dit jaar wordt suppen spannender, sneller en misschien een tikje gekker. Denk aan supboards met motoren, hengelsessies op het water, trapfietsen (ja echt!) en yogamatten die dobberen. Maak je borst maar nat, want hier komen vijf frisse SUP-trends waar je van gaat watertanden.
eSUP: suppen met een motortje
Had je net je armspieren getraind voor die lange tochten, komt er iemand aanzetten met een elektrisch aangedreven SUP. Jawel, de eSUP is gearriveerd. Zie het als de e-bike onder de supboards: voor de momenten dat je even geen zin hebt in zwoegen. Suppen is natuurlijk heerlijk sportief (en stiekem best pittig – pauzeer even met peddelen en je board ligt stil alsof je in stroop vaart). Maar met een eSUP krijg je een steuntje in de rug. Een ingebouwde elektromotor geeft je dat extra zetje, bijvoorbeeld als de tegenwind opsteekt of je gewoon een lazy Sunday op het water hebt.
Hoe werkt dat dan, zo’n futuristisch plankje? In het midden van het opblaasbare board zit een uitsparing voor de motor. Klik, motor erin en gaan. Die motor doet meer dan je vooruit duwen: hij heeft een jet-functie voor turbo-boost, fungeert als opblaaspomp (ja, hij blaast je board zelf op terwijl jij je zonnebrand smeert) en heeft zelfs een LED-lampje onder water. Disco in de gracht, iemand?
Je bestuurt het geheel met een draadloze afstandsbediening die je handig aan je paddle bevestigt. Dus als je komende zomer iemand nonchalant ziet peddelen en tóch met hoge snelheid voorbij ziet schieten, weet je hoe laat het is: die jet staat vol aan, en jij mag in z’n kielzog surfen.


Vissen vanaf je SUP: vangst van de dag
Waarom zou je voor dag en dauw in een scheepje stappen als het ook vanaf je SUP kan? In 2025 combineren we massaal onze peddelplank met een hengeltje uitgooien. Geruisloos glijd je op je SUP naar dat geheime visplekje waar geen boot kan komen (ssst, niet doorvertellen). Je gooit je lijn uit, laat je dobber dansen op het wateroppervlak en wacht… Op je SUP geniet je intussen van de stilte, alleen jij en die nieuwsgierige eend die komt kijken of je beet hebt.
Natuurlijk is er voor de fanatieke vis-supper speciaal gereedschap op de markt. Wat dacht je van een supboard dat nét even stabieler is, zodat je niet kopje-onder gaat bij de minste beweging? De Aqua Marina Drift is zo’n voorbeeld: een breed supboard met extra drijvers aan de zijkant voor super stabiliteit. Het dek heeft een antislip-profiel (handig voor gladde vissen en natte voeten) en het board is gemaakt van drie lagen PVC. Dat betekent dat ‘ie wel tegen een stootje kan – of tegen een verdwaalde vishaak die per ongeluk in je board prikt.
Geen paniek als je toch lek prikt: het ontwerp heeft drie aparte luchtkamers. Steek je je board lek (oeps), dan blijf je gewoon drijven op de andere twee.
En de vis die je vangt? Die bewaar je in een koelbox die je achterop kunt meenemen, naast dat welverdiende koude biertje voor als de vangst even op zich laat wachten. Na het vissen peddel je op je gemak terug, met een emmer vol vis (of gewoon een goed verhaal) als trofee.

Fiets-SUP: touren op het water
Dacht je dat waterfietsen suf waren? Dan heb je de fiets-SUP nog niet geprobeerd. Vergeet de zware trappers en logge gele waterfietsen uit het park – dit is de coole, sportieve reïncarnatie ervan. Stel je voor: op je supboard is een lichtgewicht fietsframe gemonteerd. Onder het board zit een kleine schroef die aangestuurd wordt door pedalen, net als bij een fiets. Je leest het goed: je trapt je SUP vooruit. En peddels? Die heb je niet meer nodig; je handen houd je netjes aan het stuur, want sturen doe je met een roer dat met je stuur verbonden is.
Het voelt in het begin misschien even gek – je zwaartepunt ligt hoger dan bij gewoon suppen, dus het board is extra stabiel gemaakt om het ge-wiebel te compenseren. Na een paar minuten heb je het onder de knie en sjees je over het water. Het sturen is een tikje anders dan op de weg: het roer zit vóór de schroef, dus je moet even uitvogelen hoe scherp je bochten kunt maken zonder een nat pak te halen. Maar hé, dat leer je vanzelf.
Eén ding is zeker: je gaat een stuk sneller dan met die ouderwetse waterfietsen waarbij je je het schompes trapte voor een slakkengang. Wedden dat we komend seizoen een hoop van deze fietsende suppers tegenkomen op de plassen en grachten?
Yoga op de SUP: zen op het water
Voor wie bij suppen niet genoeg zen vindt: neem je yoga mee het water op! Sup-yoga is misschien niet brandnieuw, maar in 2025 is het hotter dan ooit. Steeds meer yogi’s en yogini’s verruilen hun stoffige mat in de studio voor een wiebelende plank op het water. En geef ze eens ongelijk: met de zon op je gezicht en het zacht klotsende water om je heen doe je je downward-facing dog ineens met een grote glimlach (en misschien een paar druppels water op je voorhoofd).
Yoga en suppen blijken een gouden duo te zijn. Beide vragen om balans, focus en een beetje lef. Iedereen die weleens op een supboard heeft gestaan, weet dat je constant kleine bewegingen maakt om in evenwicht te blijven. Voeg daar een zonnegroet of warrior pose aan toe en je hebt de ultieme balans-oefening. Het vergt controle over je lichaam én je ademhaling – precies waar yoga om draait.
En ja, het zal heus gebeuren dat je een keer plonst tijdens die ambitieuze boomhouding. Maar ach, dan neem je toch meteen een verfrissende duik? Twee vliegen in één klap!
Praktisch gezien duurt een lesje sup-yoga vaak wat langer dan je gewend bent in de sportschool. Logisch, je moet eerst even naar een mooi, rustig plekje peddelen voordat je in de lotushouding kunt gaan staan (of eh… zitten). Reken op zo’n anderhalf uur complete ontspanning en inspanning in één. Daarna peddel je relaxed terug naar de kant, helemaal zen en met legendarische core stability.

Elfstedentocht op de SUP: 220 km bikkelen
Ben je nou echt een diehard en vind je 10 kilometer suppen een peulenschil? Dan is de sup-elfstedentocht misschien jouw kers op de taart. Dit is zo ongeveer het tegenovergestelde van dat rustige uurtje yoga op het meer. Elk jaar wagen een paar bloedfanatieke SUP-helden zich aan de tocht der tochten: 220 kilometer suppen langs alle elf Friese steden. Jep, dat lees je goed – alle elf, van Dokkum tot Leeuwarden en alles ertussenin, staand peddelend op een plank.
De echte gekken – pardon, wedstrijdsuppers – doen de Elfstedentocht non-stop. Mannen moeten het klusje klaren binnen 34 uur, vrouwen krijgen 36 uur de tijd (toch lief, die extra uurtjes). De winnaar van vorig jaar ramde het hele stuk er in 28 uur en 47 minuten doorheen.
Kun je nagaan: terwijl jij lekker lag te slapen, was hij nog steeds als een bezetene aan het peddelen in het holst van de nacht. Non-stop suppen, dus geen oog dicht en hopen dat je geen spierkramp krijgt halverwege. Klinkt absurd? Welnee, voor deze SUP-marathonners is het de ultieme uitdaging.
Voor de iets minder fanatieke zielen bestaat er gelukkig ook een milder alternatief: de Elfstedentocht in etappes. Hierbij leg je de 220 km af verspreid over vijf dagen. Elke dag een stukje (doe maar 40-50 kilometer, een eitje toch?), ’s avonds je tentje in of naar een warm hotelbed, en de volgende ochtend weer fris op je board springen. Ook geen kattepis, trouwens – vijf dagen achter elkaar wind, stroming en blaren trotseren vergt ook doorzettingsvermogen. Maar je mag tenminste af en toe even stoppen voor een gehaktbal en een powernap.
Of je ‘m nou non-stop of in etappes doet, de sup-elfstedentocht is een prestatie van jewelste. En het mooie is: het kan ook gewoon voor de lol. Er zijn steeds meer recreanten die meedoen, niet om te winnen maar om te genieten van de unieke ervaring en het Friese landschap (en oké, misschien ook om stiekem te hopen op die befaamde Elfstedenkruisje, maar dan in SUP-vorm).
Zoals je ziet, staat er ons een lekker gevarieerd SUP-seizoen te wachten. Of je nu houdt van relaxed peddelen met een vislijn in de aanslag, in volle vaart geassisteerd door een motortje wilt knallen, je yoga-houdingen naar een drijvend niveau tilt, al trappend de wateren wilt verkennen, of kilometers wilt vreten in Friesland – 2025 heeft het allemaal. Eén ding is zeker: suppen saai? Dat is zó 2020. Trek je zwemkleding aan, blaas die plank op en hop het water op. Wedden dat je dit jaar iets nieuws gaat proberen? Veel peddelplezier!